Vsi dobro vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in ravno zato je še toliko bolj pomembno, da si vzamemo čas zanj in si zagotovimo energijo za uspešen začetek dneva. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki nas ozavešča o pomenu zajtrka in lokalno pridelane sveže hrane, se po slovenskih osnovnih šolah, vrtcih in zavodih za vzgojo in izobraževanje odvija vsak tretji petek v mesecu novembru. Letos smo se 17. novembra ponovno združili in zajtrk praznovali pod sloganom “Kruh za zajtrk – super dan”. V okviru projekta so učenci po celotni Sloveniji zajtrkovali tipična slovenska živila, kot so mleko, kruh, maslo, med in jabolko.
Na POŠ Kompole so učenci zjutraj prisluhnili nastopu tretješolca Lovra Čadeja in ob zvoku harmonike zapeli pesem Čebelice, si ogledali plesni nastop in si privoščili slasten zajtrk. Z učiteljicami so se pogovorili o pomenu zdrave, okusne in lokalno pridelane hrane, se povezali s kulturno in kulinarično dediščino ter v podaljšanem bivanju izdelali plakat, ki je obešen na razstavnem panoju v jedilnici šole.
Projekt zaključujemo s sitimi trebuščki, z nekaj novega znanja in z željo, da bi si vsak izmed nas vzel čas za kakovosten in svež zajtrk.
Hana Klakočer